Jokaisella kiinteistöllä on oma sähköverkkonsa. Tavallisesti talon sähköverkko ei vaadi paljon huoltoa, mutta varsinkin vanhemmissa taloissa voi ajan myötä ilmetä sähköverkkoon liittyviä huoltotarpeita.
– Jos näitä ei hoideta, voi pahimmillaan syttyä tulipalo, varoittaa käyttöpäällikkö Petter Södergran.
Missä sitten kulkee sähköverkkoyhtiön ja kiinteistönomistajan vastuun raja?
– Jos liittymä on rakennettu vuoden 1995 jälkeen, raja kulkee tontin rajalla, Södergran kertoo.
Vanhemmissa liittymissä omistusraja kulkee pääsulakkeiden kohdalla tai seinustalla, josta ilmajohto tulee taloon. Kiinteistön omistaja on aina vastuussa siitä, että hän tuntee oman sähköverkkonsa ja pitää sen kunnossa.
Vaihda kangaspäällysteiset kaapelit
Joissakin vanhemmissa taloissa on yhä kangaspäällysteiset sähkökaapelit talon syöttökaapeleina. Näistä käytetään myös nimeä ”rättikaapeli”. Niissä piilee palovaara. Vaasan Sähköverkko suositteleekin, että sellaiset vaihdetaan mahdollisimman pian.
– Myös muovivaipalla varustetut kaapelit voivat halkeilla ja olla huonossa kunnossa. Huonokuntoinen sähkökaapeli on aina riski.
– Jos on epävarma talonsa sähköverkosta ja miettii, mitä pitäisi tehdä, kannattaa ottaa yhteyttä sähköasentajaan, joka voi tulla tarkastamaan verkon.
Sähköverkolla on pitkä käyttöikä ja se koostuu monista eri komponenteista, joita on huollettava.
– Osa näistä voi olla lähes 50 vuotta vanhoja. Sähköverkon suunnittelu on aina haaste, sillä pitäisi pystyä näkemään alueen käyttötarve ja vaatimukset verkon toiminnalle lähes 50 vuotta tulevaisuuteen, Södergran miettii.
Vaasan Sähköverkko suorittaa vuosittain sähköverkon huoltotoimia varmistaakseen, että verkko on kunnossa. Ennakoivaa huoltoa suoritetaan suunnitelmallisesti, ja jokainen sähköverkon osa tarkistetaan vähintään kuuden vuoden välein. Tarkastusten yhteydessä ilmenee aina huolto- ja korjaustarpeita.
Lisätiedot: kunnossapito@vaasansahkoverkko.fi