Vad menar Elbrist?

I praktiken betyder elbrist att vi i Finland använder mer el än vad det är möjligt att producera eller importera.

Risken för elbrist är som störst när hela landets förbrukning är som störst, i praktiken när det är kallt och vindstilla i landet. Under dygnet använder vi som mest el på morgonen och kvällen.

Bästa sättet att undvika elbrist är att spara el, speciellt under tidpunkter då elförbrukningen är hög.

Genom att spara el kan vi tillsammans påverka situationen och minska risken för elbrist.

(video endast på finska)

Begränsning av elförbrukningen inom Vasa Elnät

Om elbrist uppstår, trots de tidigare nämnda åtgärderna, har alla elnätsbolag i Finland planerat hur elförbrukningen inom det egna området kan begränsas.

Åtgärder för begränsningen av elförbrukningen är på förhand planerade avbrott som kontrollerat ordnas för att försäkra sig om distributionsnätets fortsatta funktion.

Planerna tas i bruk på begäran av stamnätsbolaget Fingrid.

Vid elbrist begränsar Vasa Elnät elförbrukningen genom att anordna områdesvis roterande strömavbrott.

Elavbrotten kommer vara ungefär en timme långa med ungefär en till tre timmar mellan avbrotten, beroende på hur omfattande elbristen är.

För samhällets kritiska kunder, som t.ex. sjukhus, polisstationen, vatten- och avlopssavattens underhåll och andra kritiska förbrukningsplatser har vi inte planerat några elavbrott vid elbrist.

Vanliga frågor om elbrist

Vad betyder elbrist?
  • Elproduktionen och förbrukningen måste vara i balans hela tiden. Elbrist uppstår om det används mer el än vad som produceras eller importeras. I sådana fall måste vi begränsa elförbrukningen, så att inte elsystemet kraschar. Stamnätsbolaget Fingrid ansvarar för balansen i Finlands elsystem.
  • Om inte andra åtgärder varit tillräckliga vid tillfällen då det är risk för elbrist, behöver elen brytas områdesvis, så att vi kan säkerställa elsystemets funktion. Om hela Finlands elsystem skulle krascha, skulle det ta flera timmar eller längre att återställa elen. Under denna tid skulle hela samhället vara utan el. Korta, cirkulerande och planerade elavbrott är sista åtgärden för att förhindra elbrist, men dem kan vi alla förbereda oss inför.
  • Elbristen är över när elproduktionen och importen räcker till för att täcka elförbrukningen. Stamnätsbolaget Fingrid meddelar när elbristen är över. Elbristen kan upprepas, och i så fall börjar Fingrid implementera elbristanvisningarna igen.
Hur sannolik är elbristen?
  • Elbrist kan uppstå vid flera olika situationer, så som en utdragen kall vinter, till följd av fel i kraftverket eller vid fel i eldistributionen – eller en kombination av dessa.
  • Elbrist uppstår med största sannolikhet under de största förbrukningstopparna. Elanvändningen är oftast som störst på vardagsmorgonen mellan kl. 8-10 och ökar igen vid tidig kväll, vanligtvis mellan kl.16-17 och 19-20. Risken för elbrist minskar om vintern är mild och blåsig samt om industri och hushåll minskar på sin elförbrukning.
Hur kan man som användare, på eget initiativ, påverka att elen räcker till?
  • Genom att minska elförbrukningen kan risken för att elbrist uppstår. Det är speciellt viktigt att minska elförbrukningen under de tidpunkter när det på förhand informerats om att risken för elbrist har ökat. Man kan sträva efter att flytta sin förbrukning till andra tidpunkter än då behovet är som störst (kl. 8–10, 16–17 och 19–20). Även de minsta sparåtgärderna har betydelse, när många deltar.
  • Elspartips ger bland annat Motiva och Snäppet svalare-kampanjen.
Hurudana fastigheter kommer inte beröras av elavbrotten?
  • Elavbrotten kommer inte beröra funktioner som är avgörande för samhällets funktion, såsom sjukhus.
  • Det är möjligt att vissa kritiska elanvändare kan drabbas av elavbrott, eftersom avbrotten måste utföras i stora grupper där det inte går att välja separat vilka fastigheter elen ska kopplas ifrån vid.
  • En del av de kritiska operatörerna är förberedda med egna reservgeneratorer, som startar om el inte finns tillgänglig från elnätet.
Vad händer vid elbrist?
  • Om det blir elbrist så handhas situationen av aktörer som är experter inom saken. Förberedelser inför eventuella begränsningar i eldistributionen är gjorda på förhand. Fingrid samt lokala elnätsbolag, som Vasa Elnät, har inför eventuell elbrist planerat, gjort förberedelser och övat åtgärderna.
  • För att inte kritiska platser, såsom sjukhus, inte ska bli utan el vid elbrist, har elavbrottsplaneringen gjorts på förhand.
  • Fingrid informerarde lokala elnätsbolagen hur stor effekt som måste kopplas bort från elnätet. Det lokala elnätsbolaget förverkligar sedan detta genom roterande strömavbrott inom det egna området.
  • Ett enskilt avbrott varar ungefär en timme. Avbrott behöver eventuellt göras inom samma område flera än en gång.
  • Förverkligandet av avbrotten påbörjas på begäran av Fingrid och avbrotten fortsätter till dess att Fingrid meddelar att elbristen är över.
Hur kan jag förbereda mig för elavbrott på förhand? Vad behöver jag göra innan avbrottet?
  • Tänk redan i förväg på hur du skulle agera om elen vore borta i två timmar.
  • När risken för elbrist är känd, rapporteras och kommuniceras det brett. Arbets- och näringsministeriet publicerar ett pressmeddelande när Fingrid meddelat om den strama effektsituationen. Även Fingrid, lokala elnästbolag och media informerar om elbristen och ger anvisningar. Följ nyheterna och Fingrids samt det lokala elnätsbolagets kommunikation på sociala medier. Vasa Elnät publicerar information om situationen på hemsidan och skickar även ut avbrottsinformation till de kunder som har beställt det. Läs mer och beställ avbrottsinfo.
  • Elavbrott kan även uppstå av andra orsaker än elbrist, till exempel på grund av stormar eller fel i anordningar. I dessa situationer kan elavbrottet vara betydligt längre än eventuella elavbrott som uppstår vid elbrist.
  • Fyll på och underhåll reservförråd med mat och dryck. Enligt de allmänna råden ska varje hem vara berett på att klara sig självständigt vid störningar i minst 72 timmar. Instruktioner om förberedelser hittar du till exempel på sidan 72timmar.fi.
  • Håll din telefon och andra informationsteknikenheter laddade och skaffa några reservkraftkällor.
  • Håll dig lugn, experter har situationen under kontroll och åtgärder är både planerade och repeterade på förhand.
Vem berättar åt mig när elen stängs av? Hur tidigt får jag reda på avbrottet?
  • När risken för elbrist är känd, rapporteras och kommuniceras det brett. Eventuella begränsningar av eldistributionen kommer att ske kontrollerat och det kommuniceras om dessa i förväg om möjligt, ifall det inte handlar om ett akut fel.
  • Vid elavbrott orsakat av elbrist är det inte alltid möjligt att meddela om dessa i förväg, men det strävar vi alltid efter.
  • Från Vasa Elnät får du information om avbrottet senast när avbrottet uppstår. Vi har en avbrottsinfotjänst som du kan beställa kostnadsfritt här.
Vad ska jag göra efter ett avbrott?
  • Sätt inte på alla elapparater direkt när elen är tillbaka. Det kan fortfarande vara elbrist i samhället, och elavbrotten roteras mellan andra elanvändare. Det är överlag bra att i den situationen spara el.
  • Kontrollera elapparaterna, så att inte till exempel spisen eller bastun har lämnat på när avbrottet börjat.
  • Både under och efter avbrottet är det bra att vara försiktig, när man tappar upp varmt vatten från kranen eller duschen. På grund av avbrottet kan vattnets temperatur variera och det kan komma exceptionellt varmt vatten ur kranarna.
Vad gör jag ifall jag inte är hemma under avbrottet och därför inte kan kontrollerat elapparaterna efter avbrottet?

Alltid när man lämnar hemmet för en längre stund, är det bra att lämna hemmet i ett sådant skick så att ett kort elavbrott inte orsakar problem. Elen kan också brytas av andra orsaker än elbrist, till exempel av stormar eller enhetsfel.

Vem ersätter ifall avbrottet orsakar skada hos mig?
  • Elavbrott som utförs på grund av elbrist betalas ingen ersättning för, eftersom det inte enligt elmarknadslagen handlar om ett fel i eldistributionen.
  • Roterande avbrott orsakat av elbrist borde inte i sig orsaka direkta skador, så som söndriga apparater eller att livsmedel blir dåliga. Alla elkonsumenter bör oavsett vara förberedda på elavbrott orsakade av till exempel stormar.
  • Att koppla bort eller på elen borde inte få söndra till exempel elapparater, utan elapparater ska planeras så att de klarar av elavbrott.
  • Vid ett kort, några timmars elavbrott hinner kylskåpet inte bli varmt eller frysen smälta, förutsatt att dörrarna inte öppnas i onödan.
  • Så kallade indirekta skador som orsakats av elavbrott, till exempel förlust av arbetsinkomst på grund av avbrott i arbetet, betalas inte som regel skadestånd för.
Vad händer om rören fryser eller frysen smälter?
  • Elavbrott i elbristsituationer kan vara i upp till två timmar, varefter elen kopplas tillbaka när avbrotten fortsätter på andra håll, ända tills elbristsituationen upphört. Med detta tillvägagångssätt är syftet att förhindra överdriven kylning av fastigheter och uppkomst av skador (till exempel rör som fryser). Inte heller en frys hinner smälta på två timmar, såvida man inte öppnar dörren i onödan.
  • I stadens omfattande fjärrvärmenät är syftet att hålla vattnet i rörelse i alla situationer där vattnet cirkulerar i rörledningen, så att ingen kylning eller frysning kan inträffa.
Kan annan ersättning fås för avbrottet?

Enligt elmarknadslagen har en kund rätt till skadestånd, ifall det är ett fel i eldistributionen. Vid elavbrott orsakade av elbrist handlar det inte om ett fel i eldistributionen, eftersom avbrottet beror på en orsak utom det lokala elnätsbolagets kontroll.

Jag är i en nödsituation (fast i hissen, rören ha frusit, jag har kritisk förbrukning mm.)

I en nödsituation, kontakta alltid nödcentralen genom att ringa 112.

Vi har försökt ta samhällets kritiska förbrukning i beaktande vid planeringen av elavbrotten. Vid elbrist kan vi tyvärr ändå inte garantera eldistribution till alla kunder, som har kritisk förbrukning.

Hur långa elavbrott är det frågan om?

De planerade elavbrotten varar ungefär en timme, om läget blir utraget så kan avbrott upprepas med undgefär 1-3 timmars mellanrum.

Mer information angående helhetsläget och dess utveckling ger Fingrid och Arbets- och näringsministeriet.

Jag har inte fått någon förhandsinformation om elavbrottet, vad beror det på? Hur informeras det om planerade elavbrott till följd av elbrist?

Inom det egna distributionsområdet informerar vi om kommande avbrott på förhand*) via meddelande eller e-post. I meddelandet informerar vi när det planerade avbrottet kommer ske och på vilken adress. Läs mer.

*) Om stamnätsbolaget Fingrid anser att läget är akut, kan det uppstå ett läge att meddelanden inte hinner skickas på förhand. Fingrid har dock tagit i bruk en trestegsmetod för dessa lägen. I dess tre steg konstateras det risk för elbrist, risken för elbrist har ökat samt elbrist.