Sähkön käyttö vähentynyt roimasti

Tänä syksynä Vaasan Sähköverkon jakelualueella on kulunut huomattavasti vähemmän sähköä kuin edellisvuonna. Syys–marraskuussa sähköä on kulutettu alueella 10 prosentista 19 prosenttiin vähemmän kuin edellisvuonna.

Vuonna 2021 Vaasan Sähköverkon asiakkaille siirrettiin yhteensä hiukan yli 1 000 gigawattituntia (GWh) sähköä. Siitä noin 250 GWh kohdistui kulutukseen syyskuusta marraskuuhun.

– Tänä vuonna vastaavana aikana on siirretty hiukan yli 210 GWh, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021, kertoo Vaasan Sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

Suurin ero on havaittavissa marraskuussa, jolloin verkkoyhtiön asiakkaiden kulutus tippui peräti 19 prosenttia.

Usein suurin vaikuttava tekijä eri vuosien kulutuseroihin on lämpötila, mutta siinä ei kahtena vertailuvuonna 2022 ja 2021 ole ollut merkittävää eroa.

Lukuihin vaikuttaa myös se, että sähkön käyttö on vähentynyt kasvihuoneviljelyssä.

– Sähkölaskussa säästäminen on suuri motivaattori, mutta myös yhteiskunnallisesti tärkeä sähkön riittävyyden varmistaminen on vähentänyt kulutusta sekä kotitalouksissa että yritysmaailmassa, pohtii Rintamäki.

– Sama trendi näkyy varmasti koko talven ajan. Nyt näkyy selvästi myös se, että yhä useampi seuraa omaa kulutustaan tarkemmin kuin aikaisemmin. Se on monella tapaa hyvä asia.

Koko Suomessa sähkönkulutus on syys–marraskuussa laskenut seitsemästä prosentista yhdeksään prosenttiin kantaverkkoyhtiö Fingridin tietojen mukaan.