
Hur kan vi hjälpa dig?
Undrar du över elanslutningen, tänker du installera solpaneler? På den här sidan hittar du kontaktuppgifter till vår kundtjänst och svar på vanliga frågor.
Eldistribution
Jag har köpt en fastighet – hur överför jag elanslutningen till mitt eget namn?
I samband med en fastighetsaffär kan elanslutningen i allmänhet överföras till den nya ägaren genom att lämna in en kopia av köpebrevet till elnätsbolaget, där det nämns att elanslutningen har överförts.
Som kund hos Vasa Elnät kan du bekanta dig med vår praxis här.
Om du inte är Vasa Elnäts kund, kan du bekanta dig med anvisningarna för ägarbyte av elanslutning i ditt eget elnätsbolag.
Vilken elöverföringsprodukt är bäst för mig?
Elnätsbolaget erbjuder många olika produkter för elöverföring.
Vasa Elnät erbjuder tre elöverföringsprodukter: Allmän el, Nattel och Säsongel. Du kan få den bästa nyttan genom att välja den elöverföringsprodukt som passar din egen elförbrukning.
Jag vill byta elmätningssätt – vad ska jag göra?
Det lönar sig att byta överföringsprodukt om dina elförbrukningsvanor har ändrats tydligt och din nuvarande produkt inte längre är den förmånligaste för dig. Detta kan till exempel hända om elförbrukningen minskar eller om största delen av förbrukningen flyttas till olika tider på dygnet eller året.
Som kund hos Vasa Elnät kan du byta elöverföringsprodukt en gång om året utan kostnad. Beställ ändringen på Vasa Elnäts webbplats.
Jag planerar att skaffa solpaneler – hur ansluter jag dem till elnätet?
Först bör du kontrollera att ditt solpanelsystem går att ansluta till elnätet.
Du hittar Vasa Elnäts anvisningar här.
Kan jag få information om strömavbrott till min mobiltelefon?
Som kund hos Vasa Elnät kan du få information om elavbrott, orsaker till dem och deras längd direkt till din mobiltelefon via en avgiftsfri sms-tjänst. Beställ tjänsten på Vasa Elnäts webbplats.
Egen elproduktion
Behöver jag byggtillstånd för min produktionsanläggning?
Kontakta kommunens byggnadsövervakning för att ta reda på om din produktionsanläggning behöver byggnads- eller åtgärdstillstånd.
Vad bör beaktas i installationen av produktionsanläggningen?
Arbetet med att bygga anläggningen och de elarbeten som görs efter att anslutningspunkten upprättats är på kundens ansvar. Installationsarbeten kan göras enbart av en utbildad och behörig elmontör. Din elentreprenör ansvarar för att anläggningen uppfyller kraven samt för att installationen görs på ett elsäkert sätt. Entreprenören ansvarar också för ibruktagningsbesiktningen.
Produktionsanläggningen kan kopplas till nätet först då vi som nätbolag har beviljat tillstånd att ta i bruk det.
Kan jag sälja överskottsenergin som jag producerat?
Innan produktionsanläggningen tas i bruk programmeras anslutningspunktens elmätare så att den kan mäta energi i två riktningar. Vi som nätbolag köper inte elen, däremot kan du som är elproducent sälja överskottsenergin till det elförsäljningsbolag du väljer att ingå ett elförsäljningsavtal med. Överskottsenergin kan dock matas in i vårt nät.
Vad bör man beakta när produktionsanläggningen tas i bruk?
Utgångspunkten är att nätet och produktionsanläggningen är driftsäkra i alla situationer. Vi rekommenderar att du redan i anskaffningsfasen säkerställer att vederbörliga typprovningar har gjorts enligt de kravdokument som nämns på denna sida. Vår representant granskar på plats att förutsättningarna för anslutning är i skick och ger på basen av det tillstånd att ansluta anläggningen till nätet.
Betalar jag skatt på den el jag producerar?
Producenter vars elproduktionsenheter har en nominell effekt på högst 100 kVA omfattas inte av beskattningen av elström.
Producenter vars elproduktion överstiger 100 kVA, men vars elproduktion under ett kalenderår är under 800 000 kWh, omfattas inte heller av beskattningen av elström. De måste ändå registrera sig i MinSkatt och en gång om året lämna in en skattedeklaration till Skatteverket.
Producenter vars elproduktion överstiger 100 kVA och vars elproduktion under ett kalenderår är över 800 000 kWh är skyldiga att betala accis på elström. Detta innebär en skyldighet att registrera sig som skattskyldig, att lämna in en elskattedeklaration och att betala elskatt månatligen även för el som producerats för eget bruk. Kraftverkets egenförbrukning av el är befriad från elskatt. Kraftverkets egen elförbrukning är skattefri.
Måste jag betala elöverföringsavgift för energi som matas ut till nätet?
När det gäller småskalig energiproduktion tar vi ingen överföringsavgift för energi som matas ut till nätet.
Fakturor och betalning
Vilka betalningsmetoder finns tillgängliga?
Vi rekommenderar elektroniska fakturor till alla våra kunder.
Vi levererar fakturor elektroniskt som e-fakturor och e-postfakturor samt till tjänsterna Kivra och OmaPosti. E-fakturorna skickas till din nätbank, medan Kivra och OmaPosti fungerar som elektroniska brevlådor, där du också enkelt kan betala fakturan. E-postfakturan kommer som ett e-postmeddelande.
För företagskunder rekommenderar vi nätfakturering.
Om en e-faktura inte passar dig som betalningsmetod kan du få en pappersfaktura skickad till din brevlåda eller ingå ett avtal med din bank om direktbetalning.
Med direktbetalning kan du betala dina räkningar utan nätbank. När du använder direktbetalning skickar vi dig fakturauppgifterna per post i god tid före förfallodagen, och samtidigt skickar vi fakturans betalningsuppgifter direkt till din bank. Med ett avtal om direktbetalning godkänner du att banken betalar fakturan för din räkning. Banken betalar automatiskt fakturan från ditt konto på förfallodagen.
Observera att du inte kan betala fakturan på plats hos vår kundtjänst.
Hur ändrar jag förfallodatumet för en faktura?
Du kan enkelt flytta fram förfallodagen för en faktura i webbtjänsten. Om framflyttningen lyckas, kommer den nya förfallodagen automatiskt att visas upp intill den öppna fakturan.
Du kan ändra förfallodagen för en faktura om du agerar före förfallodagen, om du inte har några andra förfallna fakturor och om du inte har flyttat fram förfallodagen för fakturan i fråga tidigare.
Om du använder e-faktura, kom ihåg att ändra förfallodagen också i din nätbank. Läs mer.
Varför är min elräkning så hög?
Räkningens storlek beror på elförbrukningen och också på hur mycket du betalar för elen.
Faktorer som påverkar elförbrukningen är bland annat:
- Fastighetens uppvärmningsmetod
- Fastighetens ålder
- Fastighetens storlek
- Mängden elektronisk utrustning i bostaden
- Antalet boende
- Elförbrukningsvanor
- Fastighetens värmeisolering
Hushåll med elvärme förbrukar i allmänhet mycket mer el på vintern än på sommaren, vilket innebär att räkningarna då är större än på sommaren.
Du kan se priset på den el du köper på din elräkning och som vår kund i Vasa Elektriska-appen. Du kan också jämföra energipriser och välja det elavtal och den elförsäljare du vill.
Läs mer: Att konkurrensutsätta elen lönar sig – guide för den som vill jämföra elpriser
Varför får jag fortfarande en räkning av er fast jag har bytt elförsäljare?
Om du bor inom Vasa Elnäts distributionsområde får du en räkning från oss även om du byter elleverantör. Oavsett elförsäljningsbolag, är det även fortsättningsvis det lokala elnätsbolaget som ansvarar för elöverföringen och dess fakturering. Elöverföringen kan inte konkurrensutsättas.
Varför betalar jag en grundavgift fast jag inte har använt någon el?
Grundavgiften täcker elförsäljarens fasta utgifter. De är oberoende av den förbrukade mängden energi, och därför är grundavgiften densamma oavsett förbrukning.
Vid elöverföring är grundavgiften en avgift för upprätthållandet av elnätet och har inget med själva elförbrukningen att göra. Genom underhållet och utvecklingen av elnätet säkerställs det att kunderna alltid har tillgång till el när det behövs.
Trädfällning
Träd som lutar sig mot eller är på väg att falla på en kraftledning
Om ett träd lutar mot en kraftledning eller är på väg att falla över den, gör en felanmälan omedelbart.
Rör inte trädet eller ledningarna, utan lämna platsen med jämfotahopp och se till att inga obehöriga kan komma in på området.
OBS! Säkerhetsavståndet för ett träd som fallit över en kraftledning är 20 meter.
Vi tar alltid bort sådana träd, eftersom de kan utgöra en livsfara.
Behöver du hjälp med trädfällning?
- När du planerar att fälla träd, var först i kontakt med en skogsarbetare och beställ trädfällning.
- Om skogsarbetaren anser att arbetet inte kan genomföras på ett säkert sätt på grund av våra elledningar, beställ trädfällningshjälp.
- Markera de träd på tomten som ska fällas, så att vi kan göra en bedömning av situationen även om du inte är på plats själv.
- Säkerställ att inga enskilda träd med risk att falla i samband med stormar lämnas kvar i närheten av elledningar.
När du är i behov av vår trädfällningshjälp, kontakta oss med minst tre arbetsdagars varsel. Vi står till tjänst vardagar under arbetstid.
Trädstammar och grenar ägs av fastighetsägaren, och också röjningen av dem tillkommer fastighetsägaren.
Fel och driftstörningar
Hur får jag information om fel och driftstörningar?
Fel- och driftstörningar i Vasa Elnäts område rapporteras på vår webbplats under Avbrottsinfo.
Som fjärrvärmekund hos Vasa Elektriska hittar du information om avbrott i fjärrvärmedistributionen, deras orsaker och varaktighet på vår webbplats under ”fjärrvärme”. Om du vill kan du också beställa avbrottsinfo direkt till mobilen via den kostnadsfria sms-tjänsten, se nedan.
Om din elförbrukningsplats ligger utanför Vasa Elnäts område, vänligen kontakta ditt eget nätbolag.
Du kan också beställa aviseringar om störningar till din telefon eller e-post:
Elen är borta, hur kollar jag var felet ligger?
Kolla först om avbrottet gäller hela huset. Du kan till exempel försöka tända lamporna i olika delar av huset. Kontrollera efter det huvudsäkringarna. Verkar avbrottet också gälla grannen och de närliggande husen?
Om också grannen har ett elavbrott är det relativt säkert att felet ligger i distributionsnätet. Hänvisa till din elnätsbolags webbplats för mer information om felanmälningar.
Hur kan jag förbereda mig på ett elavbrott?
Ett elavbrott är alltid tråkigt, men det goda är att du kan vara väl förberedd. De moderna näten baserar sig långt på automation, vilket hjälper elnätsbolagen att hitta felen och reparera dem snabbare än tidigare. Du hittar mer information om ditt elnätsbolags störningstjänster på ditt elnäts webbplats.
Bered dig så här
- Se till att alltid ha en laddad mobilladdare till hands, så kan du vara säker på att få telefonen laddad ifall ett längre avbrott uppstår.
- Placera en ficklampa och ljus samt tändstickor på ett ställe där du hittar dem.
- En eldriven garagedörr öppnas också utan el. Lär dig och din familj hur.
- Om du har en eldstad i huset, kom ihåg att också ha ved till hands.
- Det kan vara bra att ha lite kontanter för den tid då bankautomaterna inte fungerar.
Kom ihåg under avbrottet
- Öppna inte frysen eller kylen om du inte måste.
- Ser du ett träd som har fallit eller som håller på att falla på en ellinje? Rör det inte utan meddela omedelbart om trädet till ditt lokala elnätsbolag.
- Kolla aktuell avbrottsinfo med mobilen:
Energirådgivning
Följ din energiförbrukning
Du som är vår kund kan lätt hålla koll på din energiförbrukning i vår Onlinetjänst. Där kan du granska energiförbrukningen med en timmes noggrannhet och jämföra med förbrukningskurvor från exempelvis ifjol eller en månad sedan. Tjänsten visar all information om din förbrukningsplats, inklusive dina fakturor.
Om du hellre har dessa uppgifter med dig i fickan, kan du ladda ner vår koncerns mobilapp. Vasa Elektriska-appen visar dig ditt hems elförbrukning, dina fakturor och övriga kunduppgifter. Med appen skickar du oss enkelt också ett felmeddelande.
Allmän energirådgivning för konsumenter
Motiva är den aktör i Finland som samordnar energirådgivning för konsumenter. Läs mer on att spara energi på webbplatsen motiva.fi. I varje landskap finns även energirådgivare som kan erbjuda hjälp med energiärenden på ett allmänt plan. I Österbotten är det Thermopolis som erbjuder tjänsten, också på svenska.

servicepunktenS öppethållningstider
Vår servicepunkt är öppen på tisdagar och torsdagar kl. 9–15.
Adress: Kyrkoesplanaden 0, Vasa
Välkommen!
Sköt dina ärenden enkelt online
I vår onlinetjänst är det enkelt och snabbt att sköta ärenden! Hantera elavtal och fakturor när det passar dig bäst.
