Vasa Elnät donerar en reservgenerator till Ukraina

Energisektorns hjälp behövs i Ukraina. Nu donerar Vasa Elnät en generator.

Rysslands attacker i Ukraina har orsakat stora skador i landets energiinfrastruktur. Finlands energisektor har redan tidigare hjälpt Ukraina. Vasa Elnät har nyligen fått information om att Ukraina tar tacksamt emot generatorn som bolaget inte längre behöver.

– Vi gjorde en sanering vid elstationen i Vörå och därmed blev generatorn utan användningsändamål. Nu när Ukraina har bekräftat att de tar emot donationen är det finska myndigheternas tur att reda ut hur den kan transporteras, berättar Vasa Elnäts underhållsingenjör Jarno Paavola.

Den donerade reservgeneratorn är i storlek av en industrianläggning och väger uppskattningsvis 12 000 kilogram. Den fungerar självständigt i isolerad drift och kan mata el till ett område som är totalt utan el. Generatorns effekt är 1 MW.

– Det finns många ställen där man kunde använda den. Med den kan man till exempel delvis elektrifiera ett sjukhus eller ett större köpcenter. Varje sjukhus i Finland har en sådan.

Generatorn i fråga är väl omhändertagen och den har använts väldigt lite under åren.

– Värdet på en motsvarande ny generator rör sig om några hundra tusen euro, men det är svårt att uppskatta värdet på en begagnad anordning.

Förra året donarede Vasa Elnät en bil till Ukraina.