Att röja luftledningar är ett arbete vars resultat syns i ett elnät med färre störningar. Röjningsarbetet i närheten av befintliga ledningar är tungt och utmanande. Det utförs av yrkesmässiga skogshuggare året runt med röjsåg, lång grensåg och motorsåg, i enlighet med anvisningar och tillåtna arbetsmetoder. Även väderförhållandena måste vara lämpliga, berättar Vasa Elnäts underhållsplanerare Marko Hakamäki.
Trots röjningen upphör inte störningarna helt, även om de minskar avsevärt. Helt störningsfri elöverföring via luftledningar är omöjlig att uppnå. Träd faller eller huggs ner av misstag, och grenar faller på ledningarna. Fåglars kollisioner med elledningar förhindras genom bland annat reflexflaggor, men tyvärr inträffar sådana incidenter ändå varje år. Väderfenomen sätter nätet på prov, och det kan också uppstå till exempel isolatorskador och linbrott.
– Enligt feedback från röjarna får de nuförtiden tummen upp och hälsningar från dem som passerar, berättar Hakamäki.
Röjningsarbetet är ett arbete som uppskattas.
– Jag lyfter också på hatten åt våra skogshuggare, säger Hakamäki.
Vart sjätte år
– Vi röjer elledningar regelbundet vart sjätte år. Röjningsresterna är markägarnas egendom, och det är därför alltid markägarens ansvar att ta hand om dem. Diken, vägar, stigar och gårdar är de områden där röjarna städar efter sig. På gårdsområden lämnas röjningsresterna i högar, och gångvägar hålls fria.
Inte heller på gårdsområden är det tillåtet att låta träd växa för nära ledningen.
Träd får inte planteras under ledningen.
– Undantag görs i situationer där vi har avtal med markägaren, till exempel om odling av julgranar. Då måste markägaren enligt avtalet se till att topparna inte växer för höga.
På gårdsområden är noggrann röjning särskilt viktig.
– De flesta markägare förstår vikten av detta. Vi brukar oftast vara i kontakt med markägaren när gårdsträd behöver fällas i samband med röjning.
Hjälp med trädfällning
Marko Hakamäki uppmanar att kontakta Vasa Elnäts trädfällningshjälp om elledningarna är hotade eller om det är risk för att ett träd som ska fällas når elledningen.
– Tillsammans med kunden kartlägger vi var träden är, vilken elkabel det gäller och vilken hjälp vi kan erbjuda kunden.
– När det handlar om en 20 kV-ledning fäller våra skogshuggare träden. Om det däremot är en så kallad AMKA-ledning, det vill säga en hängspiralkabel av aluminium, kommer vi och plockar ner kabeln medan kunden själv eller en skogshuggare anlitad av kunden fäller trädet.
Även om luftledningar är känsliga för olika väderfenomen byggs fortfarande nya luftledningar. Det finns platser där det inte finns tillräckliga skäl att lägga kablar under marken.
– Nuförtiden strävar vi efter att alltid röja i kantzoner när nya 20 kV-luftledningar byggs. Då avtalar vi med markägarna om skötsel av ledningsgator och röjning av kantzoner. Sådan skogsskötsel minskar störningarna i nätet under en längre tid framåt.
Man får inte röra i träd som har fallit och inte heller själv påbörja röjningen. Både röjnings- och reparationsarbeten är ur säkerhetssynpunkt arbeten som ska utföras av yrkesmän. Ta kontakt med Vasa Elnäts felanmälan, tfn 06 324 5710 eller gör din felanmälan med Vasa Elektriska-appen. Säkerhetsavståndet till ett träd på ellinjen bör vara 20 meter. Varna vid behov även andra som rör sig på området.